Odjel radiološke dijagnostike

KONTAKT

Tel:  047 819 076

radiologija@bolnica-dugaresa.hr

RADNO VRIJEME 

Ponedjeljak do petak – od 7 do 20 sati

VODITELJ ODJELA

Snježana Čujko, dr.med., specijalist radiologije

GLAVNI RADIOLOŠKI TEHNOLOG

Višnja Grgurić, bacc.radiol.techn.

ZAPOSLENICI

Ivana Dujmović, dr.med., specijalist radiologije
Đurđa Neuhold, bacc.radiol.techn.
Martina Rendulić,bacc.radiol.techn.
Ivona Tufeković,bacc.radiol.techn.

ZDRAVSTVENE USLUGE I DIJAGNOSTIKA

Radiologija – klasične i kontrastne pretrage

Skeletna radiografija (jedan smjer)
Skeletna radiografija (dva smjera)
RTG ili dijaskopija prsnih organa (jedan smjer)
RTG ili dijaskopija prsnih organa (dva smjera)
RTG ili dijaskopija abdomena, urotrakta nativno
RTG ili dijaskopija abdomena, urotrakta nativno (dvije snimke)
Mamografija dojke u dva smjera

Ultrazvučna dijagnostika

UZV abdomena, UZV dojki, UZV limfnih čvorova, UZV vrata, štitnjače, UZV krvnih žila gornjih ili donjih ekstremiteta, UZV lokomotornog sustava, UZV dječjih kukova, UZV mekog tkiva,UZV limfnih čvorova, UZV prostate, UZV bubrega i mokraćnog mjehura, Color doppler karotida i vertebralnih arterija

Citološka punkcija (pod kontrolom UZV) dojke, štitnjače i površinskih tvorbi mekih tkiva

UPUTE ZA PACIJENTE

Priprema za ultrazvuk abdomena (trbuha)

Dan prije pretrage za ručak jesti palentu (žgance) i umak, večerati dvopek i čaj. Ne konzumirati voće, povrće, mliječne i gazirane proizvode. Na dan pretrage doći NA TAŠTE (iza ponoći ništa ne jesti niti piti, posebno ne kavu).
Za ultrazvučni pregled urotrakta (bubrezi, mokraćni mjehur, prostata kod muškaraca), potrebno je imati ispunjen mokraćni mjehur.
Ukoliko postoje, na pregled ponijeti zadnji nalaz ultrazvučnog pregleda abdomena, te eventualne nalaze drugih dijagnostičkih pretraga (MSCT, MR abdomena i sl.) i specijalističkih pregleda.

Upute za ultrazvuk dojki

Za kontrolni pregled potrebno je donijeti zadnji nalaz ultrazvučnog pregleda dojki i mamografski nalaz i snimke (film ili CD). Mamografski nalaz ne smije biti stariji od dvije godine (žene iznad 40 god.). Osobito je važno donijeti nalaze ako su učinjeni u drugoj ustanovi. Ukoliko postoje, donijeti ostale nalaze (citološka punkcija dojki, nalazi kirurga i onkologa).

Upute za ultrazvuk štitnjače i ultrazvuk vrata

Za kontrolni pregled potrebno je donijeti zadnji nalaz ultrazvučnog pregleda štitnjače ili vrata. Osobito je važno donijeti nalaz ako je učinjen u drugoj ustanovi. Ukoliko postoje, donijeti ostale nalaze (hormoni štitnjače i anti-TPO, citološka punkcija, scintigrafija štitnjače, operativni zahvati na štitnjači ili vratu).

CITOLOŠKA PUNKCIJA

Prije izvođenja pretrage, pacijenti liječeni terapijom protiv zgrušavanja krvi trebali bi se konzultirati s nadležnim liječnikom obiteljske medicine.

Citološka punkcija površinske tvorbe/tvorbi pod kontrolom UZV-a.

Što je citološka punkcija površinske tvorbe/tvorbi pod kontrolom UZV-a?

Punkcija površinske tvorbe/tvorbi pod kontrolom UZV-a je dijagnostički postupak koji se izvodi radi utvrđivanja prirode promjene koja je dovela do njezine pojave.
Površinske tvorbe mogu biti urođene, nastati kao posljedica upale i razvoja primarnog ili sekundarnog (metastaskog) tumora.

Kako se provodi postupak punkcije?

Pribor koji se upotrebljava za punkciju čine tanka igla, šprica i metalni držač šprice. Nakon što je dezinficirao kožu iznad tvorbe, liječnik tankom iglom ulazi u tvorbu. Pomicanjem klipa šprice stvara se negativan tlak koji omogućuje uzimanje staničnog materijala iz tvorbe. Tako dobiveni materijal se razmaže na predmetna stakalca, koja se bojaju posebnim metodama i analiziraju pod mikroskopom.

Što je citološka dijagnostika?

Analizom stanica i promjena na njima moguće je dati citološko mišljenje. Katkada nije moguće sa sigurnošću utvrditi prirodu promjene ili punkcijom nije dobivena za analizu dovoljna količina staničnog materijala, pa je punkciju potrebno ponoviti ili učiniti kiruršku biopsiju ili odstranjenje tvorbe. Stanični materijal dobiven punkcijom se može koristiti za dodatne dijagnostičke postupke ili slati na analizu u druge vanjske ustanove.

Nuspojave i komplikacije citološke punkcije

Nuspojava je bol, nelagoda i krvarenje na mjestu uboda. Iako je punkcija izrazito siguran zahvat, u rijetkim seslučajevima mogu javiti komplikacije: podljev na mjestu uboda (nestaje za par tjedana), produžena bolnost, vrlo rijetko infekcija mjesta uboda (uspješno se rješava primjenom antibiotika), produženo krvarenje (moguće kod uzimanjalijekova protiv zgrušavanja krvi; javiti se obiteljskom liječniku). Ukoliko u dojkama imate silikonske ili implantatepunjene fiziološkom otopinom može doći do uboda u implantat, istjecanja sadržaja i kolapsa implantata. Izuzetno rijetka komplikacija je ulazak iglom u okolne šuplje prostore, osobito kod punkcije tvorbi u dojci, pazuhu i natključnom području. Takva stanja zahtijevaju bolničko liječenje kako bi se izbjegla životna ugroženost.

NARUČIVANJE 

Sve informacije u vezi naručivanja na specijalističke preglede i dijagnostičke pretrage možete dobiti u centralnoj jedinici za bolničko naručivanje. (Tel:  047 819 087)

Naručivanje za citološku punkciju – nazvati Odjel radiološke dijagnostike (Tel: 047 819 076)